Trauma verwerken
Als jij op dit deel van mijn website terecht bent gekomen dan weet jij of vermoed jij dat je te maken hebt met opgeslagen trauma in je lichaam en zoek jij naar een manier die past bij jou om dit trauma te verwerken.
Jouw lichaam is uniek
Omdat jouw lichaam uniek is, zullen de trauma signalen van jouw lichaam, ofwel je traumasporen, zich op geheel eigen-wijze tonen en uiten. Dát is dan ook precies wat mijn therapie kenmerkt. Via lichaamsgericht werken en lichamelijke oefeningen gids ik je om naar de wijsheid van jouw lichaam te luisteren.
Ik ondersteun jou om naar jouw lichaamswijsheid en signalen te luisteren en je de weg te wijzen naar de wortels van het ontstaan van je trauma, de sporen die het heeft achtergelaten in jouw lijf en in jouw leven. We zullen dit alles aanwenden om antwoorden te vinden om je trauma te ont-wortelen en verwerken.
In de greep genomen
Cliënten die bij mij kwamen voor lichaamsgerichte trauma therapie werden bijvoorbeeld in de greep genomen door een of meerdere van de volgende klachten; Burn-out. Stress en spanningsklachten. Angstig zijn, paniekaanvallen. Angst om verlaten te worden en/of zich te binden. Veel piekeren. Schuld en schaamtegevoelens, zelfverwijt. Eenzaamheid. Rouwverwerking.
Moeite met emoties uiten. Moeite met gezonde grenzen stellen. Wegcijferen voor anderen, overal sorry voor zeggen. Snel afgewezen voelen in werk of relaties. Hoog gevoeligheid. Moeite om relaties aan te gaan of te kunnen onderhouden, relatieproblemen. Meer op de ander gericht zijn dan op zichzelf. Lage zelfwaardering, minderwaardig voelen, niet durven zeggen wat je denkt en vindt. Aanhoudende sombere gevoelens. Niet in beweging kunnen komen. Andere specifieke lichamelijke en of mentaal klachten, verdwijnen in bijvoorbeeld eetbuien, drank, sport. Hoge streefdoelen, nog eens een schepje erbovenop, tot het uiterste gaan en altijd redden wat er te redden valt. Ruzie vermijden of juist veel ruzie maken.
Persoonlijke trauma sporen
Mogelijk herken jij jezelf in een of meerdere van de bovengenoemde klachten, of ervaar jij andere, of wellicht weet je eigenlijk helemaal niet goed waardoor jij nu zo uit het lood geslagen bent? Schroom dan niet om dat te onderzoeken. Het zijn jouw persoonlijke trauma sporen die zich laten horen aan jou en ze wachten tot jij naar ze luistert en de ruimte te geven die ze verdienen, die jij verdient.
Nooit anders geleerd
In je leven tot nu toe heb jij jezelf vaak onbewust leren verhouden tot al deze signalen. Je weet vaak niet beter en leeft ‘gewoon’ je leven. Je hebt nooit anders geleerd, of hebt je tot op heden min of meer verhouden tot je klachten. Tot er dat moment kwam waarbij je door een combinatie van bepaalde gebeurtenissen in je werk en/of privéleven deze manier ‘ineens’ niet meer werkt en jij nu vastloopt.
Bijvoorbeeld doordat je in je leven geconfronteerd wordt met een scheiding, een verhuizing, verandering van baan, een conflict of verlies in de familie. Of een combinatie daarvan. Of er deden zich andere gebeurtenissen voor in je leven die jou uit balans hebben gehaald. Al dan niet ‘ineens’ of op een meer sluimerende wijze. Waardoor jij nu bijvoorbeeld geconfronteerd wordt met Burn-out, aanhoudende stress en spanningsklachten en/of bijvoorbeeld angst en/of slaapproblemen, of zingevingsvraagstukken.
Het geheugen van je lichaam
Het mag duidelijk zijn dat die manieren die jij (noodgedwongen) hebt aangeleerd gekregen, waarmee jij je altijd staande wist te houden, nu niet dienen en van grote invloed zijn op de manier waarop je nu je leven ervaart. Het overleven is je ‘gewone’ manier van leven geworden. Je herinneringen vervagen, of verdwijnen zelfs.
Maar je lijf is je grootste geheugen en elke ervaring is daar opgeslagen om op een later moment verwerkt te worden. Zolang een trauma niet in het bewustzijn komt, maar wel in het lichaam zit, in het geheugen van je lichaam, kun je zowel lichamelijk als geestelijk klachten ontwikkelen. Klachten die zich op enig moment aandienen. Deze heftige belevenissen blijven vaak in het duister. En in dat duister ligt de sleutel tot beter inzicht in nieuwe mogelijkheden.
Traceren en ont-wortelen
Het traceren en ‘ontwortelen’ van je traumasporen vraagt om uithoudingsvermogen. Maar kan je veel brengen, zoals meer balans, innerlijke rust, meer autonomie, mogelijkheden en creativiteit. Waardoor jij meer kracht en macht over je eigen leven ervaart en je dieper verbonden gaan voelen met jezelf en je omgeving.
Hoe ziet een traject eruit?
Een traject begint met een vrijblijvend intakegesprek, waarin je vertelt wat je bezighoudt. Wat speelt er op dit moment in je leven? Wat doet dat met je? Wat verwacht je van het traject, waar kan ik je in ondersteunen?
Na het vrijblijvende intakegesprek besluit jij of je verder wil met de behandeling. In de vervolg sessies nodig ik je steeds opnieuw uit door middel van verschillende oefeningen uit om met volle aandacht te ervaren wat er in je lichaam gebeurt. Waar voel je spanning en waar is er ruimte? Welke lichaamssensaties neem je waar? Kun je er met je aandacht bij blijven? Er zal een passende dynamische wisselwerking zijn tussen denken, verwoorden, voelen, bewustwording van lichaamssensaties, ademen en aanraking. Ik begeleid je langzaam en op je eigen tempo in veiligheid om je meer bewust te laten worden van je lichaam, je gevoelens en gedachten. Om traumasporen te traceren en op te lossen heb je een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn nodig, dan ontstaat er ruimte om de pijn, het ongemak en het donker op jouw eigen-wijze te onderzoeken, te releasen en te transformeren naar een hernieuwde balans tussen lichaam en geest.
Geen ‘quick fix’
Gemiddeld duurt een traject 6 tot 10 sessies van 1 tot 1,5 uur per sessie. Het lichaamsbewustzijn ervaren en leren herkennen, maar ook het verwerken van de ervaringen vraagt je tijd en aandacht, het is geen ‘quick fix’. Je zult gaan ervaren dat je na meerdere sessies geleidelijk meer gaat voelen en nieuwe inzichten en mogelijkheden krijgt.
Voor verdere diepgang en groei in jouw proces is het aan te raden om een periode met enige regelmaat een sessie te volgen. Om steeds meer en meer lichaamsbewustzijn toe te laten in wat er in je leeft, je beschermingsmechanismen te leren herkennen op verschillende terreinen van je leven en nieuwe manieren om je tot jezelf en je omgeving te verhouden.
Mijn trajecten hebben niet de bedoeling om medische of geestelijke gezondheidszorg te vervangen. Het gebeurt dat cliënten mijn ondersteuning inschakelen als een waardevolle aanvulling op andere beroepsbeoefenaars in zowel de reguliere als de niet-reguliere hulpverlening. Het is ook mogelijk dat ik dat jou zal aanbevelen. Of zelfs met hen samenwerken. Dit alles gebeurt uiteraard alleen in goed overleg met jou.
Wil je direct meer weten over mijn klik dan hier
Hoe nu verder?
App, bel of mail mij in geval je nog vragen hebt. Whatsapp , bel me op 06 55 62 81 45 of per e-mail myrna@just-switch.nl